Z wizytą w zakładzie "Becla" w Handzlówce
Jesień to czas zbioru owoców i warzyw, a jednym ze sposobów ich przechowywania jest suszenie. Chcąc poznać proces produkcji pysznych herbatek, suszonych warzyw, owoców, chipsów jabłkowych - 18 października klasa II udała się do zakładu „Becla” w Handzlówce. Na miejscu czekała na nas Pani Alina Becla, która oprowadzała dzieci i bardzo ciekawie opowiadała o kolejnych etapach powstawania produktów. Na teren zakładu ze względów sanitarnych nie mogą wchodzić osoby niezatrudnione, dlatego uczniowie z zewnątrz mogli zaobserwować przygotowanie gruszek do suszenia. Tak więc najpierw widzieli obieranie gruszek, krojenie ich oraz świeżo ususzone już owoce. Przez drzwi zakładu widzieli też piec w którym odbywa się suszenie, sposób przechowywania suszu i pakowania gotowych produktów. Na koniec Pani Alina dla porównania pokazała różnice pomiędzy surowymi i ususzonymi owocami. Uczestnicy wycieczki zostali również poczęstowani chipsami jabłkowymi, które wszystkim bardzo smakowały. Dziękujemy państwu Beclom za umożliwienie zwiedzenia zakładu, a Pani Alinie za wspaniałą prezentację i poświęcony czas.